Blog reinventat!

"Simt enorm şi văd monstruos." este o celebră expresie a dramaturgului Ion Luca Caragiale. Pe lângă faptul că sintetizează percepţia aparte a acestuia asupra lumii, această abilitate a sa i-a adus nenumărate critici, venite din partea boierimii acelor vremuri, ce nu îşi dorea să vadă transpusă realitatea mahalalelor, înţesate de oameni de joasă speţă, în operele sale, şi cu atât mai puţin jucată pe scenele teatrelor româneşti. În ciuda opoziţiei presei şi a marilor boieri, scrierile lui Nea Iancu au devenit reprezentative în literatura românească, el fiind trecut chiar în rândul marilor clasici. Mai mult, realitatea socială şi personajele sale au un caracter atât de generalizat, încât pot fi cu uşurinţă adaptate celor mai diverse perioade ale istoriei noastre, inclusiv celei corespunzătoare zilelor în care ne ducem existenţa.

Capacitatea aceasta de a vedea lumea şi altfel decât o fac oamenii obişnuiţi a devenit o raritate, fie pentru că uneori ne facem că nu vedem toate răsturnările normalului ce au loc în jurul nostru, fie pentru că am obosit în încercarea de a ne face auzit strigătul, în marea învolburată de griji cotidiene.
Cineva m-a întrebat mai demult ce sunt bloggerii. Răspunsul exact pe care i l-am dat e cel din care reiese că suntem o mână de oameni ce încearcă să îşi facă auditoriul conştient de unele lucruri, ce uneori ne mâhnesc, însă pe care, odată semnalate le putem schimba.

Postul acesta e menit să reintroducă în blogosferă un astfel de om, un om altfel, cunoscut vouă dinaintea vacanţei în care blogul său s-a aflat de ceva luni încoace.
Sorin Bâscă vă va face, pe mulţi dintre voi, să rezonaţi de îndată, şi să daţi deja click pe numele lui.


Chiar el vă îmbie, spunându-vă următoarele: "Vreau ca locul acesta să fie un punct de întâlnire pentru toţi cei care au alt sistem de valori faţă de tot ce se promovează azi, şi aşteaptă vremuri mai bune, când Adrian Minune va sta la coadă la şomaj, iar oamenii cu adevărat valoroşi nu vor mai fi aruncaţi la gunoi. Vreau ca locul acesta să fie al celor care vor să vadă România altfel decât este acum. Tocmai de aceea, ideea centrală a blogului este "Străin de lumea de azi" iar motto-ul îl constituie strofa finală a "Glossei" lui Eminescu."

A vedea prea multe poate fi considerată o povară, însă Sorin, ca mine, ca tine, ca mulţi dintre voi, încearcă să arate că România poate fi frumoasă (ce utopie, vor spune unii!), dacă doar am putea să nu trecem cu vederea toate relele şi lucrurile mai puţin drepte; dacă am putea să promovăm calitatea, şi nu kitsch-ul, decenţa în locul insolenţei.
E momentul să încetăm a ne mai întreba ce e în neregulă cu noi. Dacă nu cumva suntem noi mai
altfel decât restul lumii. Am avea parte de o degradare morală de-ar fi să încercăm adaptarea la o lume care promovează ceea ce vedem foarte bine că promovează, şi tocmai de aceea, e momentul să procedăm întocmai invers- să încercăm să arătăm lumii că principiile şi valorile de preţ sunt cu totul altele decât cele propagate în prezent, şi mai presus, să nu lăsăm nefirescul să devină normă.

Atât eu, cât şi Sorin, vă îndemnăm să îi (re)citiţi blogul, cu toată încrederea şi plăcerea unei lecturi realiste!




Comentarii

Sorin Bâscă a spus…
Multumesc pentru articol si pentru aprecieri.
Andrei a spus…
Pe domnul Sorin Basca in apreciez si il stimez, nu l-am cunoscut personal dar i-am citit blogul. Insa partidul pe care il reprezinta si mai ales conducatorul partidului sunt in antiteza cu ceea ce domnul Basca vrea sa faca.

Postări populare de pe acest blog

De ce îmi vine să sparg televizorul când îl văd pe Berceanu

Itinerariul unei duminici de octombrie