Să încercăm să ţinem pasul


Nu ştiu cum facem, ce facem şi când facem, dar nu există moment sau ipostază, de orice natură ar fi ele, în care cineva să nu pomenească criza. Fie că o luăm în serios, fie în glumă, ea intervine de cele mai multe ori, atunci când ţi-e lumea mai dragă. Am mai spus-o şi o să o să-mi menţin părerea în continuare- criza nu există pe bune, ea a constituit doar pretextul potrivit la momentul potrivit.

Deşi nu cred în ea, eu nu sunt ca alţii- nu mi-e necesar un ochi de expert ca să observ o mare zguduire, ce se anunţa de ani de zile, care, în fond şi la urma urmei, era iminentă. Şi nu vorbesc de un declin al domeniilor de care se vorbeşte la teve, de florării şi de sex-shop-uri. Vorbesc de domeniile serioase, care dădeau clasă business-urilor, cu vreun an şi jumătate în urmă (vezi afacerile imobiliare), şi despre domeniile care dădeau pâine poporului. Şi aici nu deplâng marile companii, care, în caz de nevoie pot cere bani de la autorităţile publice pentru a trece de impas, ci deplâng întreprinderile mici şi mijlocii, care se duc de râpă una câte una, din cauza datoriilor fiscale şi a imposibilităţii de a-şi mai desfăşura activitatea, târându-i în prăpastie şi pe puţinii angajaţi. Angajaţi cu salarii şi-aşa modeste, cu familii poate numeroase, şi cu şanse de reangajare ce tind spre zero. Degeaba se înghesuie la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă, degeaba le sunt oferite cursuri de recalificare, pentru că mulţi sunt deja trecuţi de 45 de ani. Şi, în concepţia noastră pur românească, sunt buni de aruncat.

Ştiţi ce mă enerveaza cel mai mult? Faptul că marea criză, sau ce Dumnezeu o fi ea până la urmă, mi-a răsturnat tot ceea ce acum vreun an însemna ceva realizabil. Asta include activităţi deja în desfăşurare, dar şi proiecte de viitor. Mă mai enervează că nu se vinde şi nu se cumpără nimic, totul e paralizat, amorţit parcă de-o injecţie de dentist. Şi mă mai enervează oamenii care nu vor să renunţe la ceva ce nu mai merge, pur şi simplu, nedorind şi neînchipuindu-şi propria viaţă făcând altceva. E simplu: se aplică teoria nemaipurtabilităţii hainelor. Ai o fustă- a ieşit din trend, o arunci şi tu în fundul dulapului, sau chiar mai bine, o oferi ca donaţie. Exact aşa ar trebui să fie şi-n business- nu mai merge ceea ce ai făcut vreme de enşpe ani, schimbi tactica sau domeniul. N-are rost- pe lângă faptul că bagi bani aiurea, în ceva fără perspectivă, bagi şi nervi, care sunt nervii tăi, nervi care îşi pun amprenta definitiv şi irevocabil asupra sănătăţii tale mintale şi nu numai. De ce ai ţine cu dinţii de ceva? Lumea asta e atât de mare, şi oferă atâtea şi atâtea şanse, iar noi suntem atât de bătuţi în cap uneori, că nu găsesc altă exprimare mai pe româneşte, încât dăm cu şutul la absolut orice ne iese în cale. Aşa am făcut eu, cu ceva săptămâni în urmă, şi nu cu o şansă, ci chiar cu două, iar acum, când mă gândesc la propria-mi mare prostie... nu zic ce-mi vine să (îmi) fac.

Eu, una, mică şi dăşteaptă, zic că e mai uşor să ne punem imaginaţia la contribuţie. Dacă stăm şi privim partea optimistă a lucrurilor, momentele de răscruce sunt şansa noastră de a ne face viaţa mai bună, şi de ce nu, de a fi remarcaţi.

Comentarii

Ştii la ce m-am gândit când citeam finalul din postare? La versurile unei melodii care zic că ar fi bine "to look on the bright side of life"...
Oana a spus…
@ Răzvan: Ai mare dreptate. Uneori uităm să facem asta. Şi ajungem să ratăm multe.
Anonim a spus…
Ei vezi tu Oana... Criza asta e cu dus si intors... Unii zic ca exista si o sa ne distruga. Altii zic (zicem) ca e doar o poveste spusa frumos de niste oameni destepti care au multe de castigat daca povestea prinde...
E drept ca s-au schimbat multe fata de anul trecut dar 90% din schimbarile astea erau nu doar previzibile ci iminente si doar cine n-a vrut sa inteleaga asta n-a inteles-o din timp.
Nu se stia anul trecut ca piata imobiliara e pe marginea prapastiei? Ba se stia foarte bine... era de ajuns sa arunci un ochi in stanga si-n dreapta la vecinii nostrii de peste granite si deja lucrurile erau clare... dar multi nu s-au obosit sa mai priveasca... find prea ocupati cu afacerile... iar acum "i-a lovit criza"... si asa au stat lucrurile mai in toate domeniile.
E drept ca exista un deficit de lichiditati dar nu se stia anul trecut ca vom ajunge aici?! Ba se stia foarte bine...
Saracul Mugur Isarescu doar el stie cat a plans si a implorat romanii sa nu mai faca 'nspe mii de credite pe la diferite banci. Apoi a incercat si sa oblige bancile sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor... ca cele "doar cu buletinul" faceau ravagii... si tot asa. Dar romanul n-a tinut cont ca el vroia sa-si ia Plasma de 3m in diagonala si masina de spalat cu bule d'alea smechere... Nu zice nimeni sa nu-ti oferi un pic de confort dar nici n-o da in manelism cumparand te miri ce chestii de ultima generatie daca traiesti dintrun salariu mediu si mai ai si 2 copii... Acum toti se plang de criza!! De ce nenorocire a dat peste ei... Pai sa fiu iertat dar criza e putin mai reala decat un basm de Creanga iar nenorocirea se datoreaza nenorocitilor...

Despre oportunitatile pe care le-ai ratat... regreta putin... ca ai de ce ;)) dar mai ales invata din treaba asta. Mai tine "criza"... nu-ti face griji... si o sa apara si alte oportunitati ;)
Oana a spus…
@Notopic: Da, şi eu sunt de opinie că vina pentru această criză o poarta creditele(vezi cazul americanilor). Sper să ai dreptate şi să mai apară şanse, deşi nu vreau să mai ţină criza:))
Anonim a spus…
Bună Oana...
Că este sau nu o criză construită într-un laborator, rămîne de văzut. Dar vezi... încet încet ne obisnuim cu idee si ne adaptăm si ne pumem mintea la contribuţie. E si ceva bun în toata povestea asta! Interesant va fi sa vezi cît de repede ne vom obisnui şi vom accepta ideea de recesiune. Acum abia se rosteste cuvîntul... O să vezi însă peste o lună! Şi ne vom adapta... Sa stii ca ţara asta, acum vreo 10 ani si ceva a dus-o si mai rău si lucrurile au mers mai departe... Totul e sa vedem jumătatea plină a paharului...
Cele bune!
Oana a spus…
@ Flavius: Că bine zici- adaptabilitatea constituie cheia succesului ("succesurilor")!;))

Postări populare de pe acest blog

De ce îmi vine să sparg televizorul când îl văd pe Berceanu

Itinerariul unei duminici de octombrie