Ştim să vorbim. Asta demonstrează noul bac...

După cum bine ştiţi, în debutul acestei săptămâni, elevii claselor a 12a au susţinut proba orală a examenului de limba română.
Examen simplisim, cu un text la prima vedere, pe care trebuia să demonstreze că l-au şi înţeles. Marea noutate au constituit-o calificativele acordate, în funcţie de cum au reuşit să impresioneze comisia de examinare- experimentat, avansat, mediu, începător.

Partea curioasă de-abia acum vine. Centralizarea rezultatelor spune că cei mai buni elevi au fost cei prahoveni. Vă veţi întreba de ce e curios... Vă zic eu- nu sunt cumva prahovenii (laolaltă cu majoritatea sudiştilor) cei care promovează vorbirea cu "decât" (e.g. "Avem decât 5 musafiri."), plus alte inepţii menite să ne pocească limba???
Primii de la coadă sunt bucureştenii, harghitenii, şi bihorenii. Harghitenii şi-o merită cu vârf şi îndesat, pentru că nu puţini sunt cei care nu ştiu o boabă româneşte.

Braşovul e pe nicăieri, nu apare în niciun procentaj. Curios şi cazul acesta, mai ales pentru că vă pot spune cu siguranţă că Braşovul constituie zona în care limba română beneficiază de cea mai pură vorbire
(pentru cei care nu mă cred- puneţi mâna pe nişte studii de lingvistică!).

Update: M-am liniştit. Au apărut şi rezultatele alor noştri.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce îmi vine să sparg televizorul când îl văd pe Berceanu

Itinerariul unei duminici de octombrie