Ce poate fi aşa de greu într-un ,,mulţumesc"?

  Astăzi, pe la prânz, eram într-un centru comercial şi am intrat să iau o revistă de gastronomie. În faţa mea mai era o femeie, eu stăteam cuminte cu revista în mână şi mă mai uitam împrejur ca să mai văd ce şi cum. Lângă mine apare o individă, de vreo douzecişiceva de ani, după vestimentaţie ospătăriţă/chelneriţă sau ceva de genul. I-am dat revista vânzătoarei, când să scot portofelul, văd că individei de lângă mine, care îşi scosese şi ea nişte bani din buzunar îi cade o bancnotă. În vreme ce îi achitam vânzătoarei preţul revistei, îi şi spun individei că i-au scăpat nişte bani din mână. Mă priveşte ca o vită încălţată, se apleacă şi îi ridică, se mai uita încă o dată, cu o privire de parcă i-aş fi spus cel puţin să-şi culeagă creierul neted de pe jos. Ies din magazin.

   Românii ăştia au un comportament... ceva de speriat. Mă gândesc că în momentul în care i-am spus că i-au scăpat banii, i-am făcut un bine, pentru că, din câte ştiu eu, banii nu cresc prin copaci. Cel puţin la mine, au fost întotdeauna munciţi. De ce a ales dom'şoara să mă privească precum viţica poarta nouă, fără să scoată măcar printre dinţi un ,,mulţumesc", habar nu am. Oricât aş încerca, dar nu mai încerc, nu mai găsesc nicio motivaţie şi niciun soi de scuză, pentru niciunul din comportamentele astea dubioase ale românilor. 
 
  Se pare că va trebui să scap de instinctul care îmi dictează că, dacă o mică fapta bună nu îmi scade gradele, la fel se va întâmpla şi cu persoana căreia îi este adresată fapta. Unii se tem de bun-simţ mai ceva decât s-ar feri de o molimă.


Comentarii

George a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George a spus…
Am vazut inca din prima zi acest articol, Oana si tin sa te felicit pentru el.Nu demult am avut si eu intentia de a atinge aceasta coarda sensibila a lumii in care traim, insa ma bucur ca tu ai fost mai rapida ca mine! Ce pot sa spun eu despre intamplarea ta, e ca nu este decat o picatura dintr-un ocean de nesimt cu care ne confruntam se pare cu totii, zi dupa zi. Si mai mult decat atat,se pare ca fenomenul este din ce in ce mai agresiv. O intamplare similara a avut loc acum doua zile la un magazin alimentar dintr-o retea celebra, nou aparuta, dar careia n-am sa-i dau numele, deoarece nu vreau sa-i fac publicitate pe gratis. Cu intentia de a-mi cumpara o bautura racoritoare, pasesc in magazin, salut politicos persoana aflata la casa, constatand ca nici macar nu s-a uitat la mine. Imi fac loc printre rafturile inghesuite, cu produse de toate intrebuintarile asezate unele peste altele la gramada, imi aleg sucul dorit si ma duc cu el la casa, spre a-l plati. Duduia cu pricina, am constatat ulterior ca se ocupa cu finisatul unghiilor. Dupa aproximativ 2-3 minute de asteptat in fata sa la casa, se oboseste sa-mi ia sucul, sa-l treaca prin duda pentru a-l marca. Ii intind bancnota de 10 lei, care mi-o arunca inapoi pe motiv ca nu are bani de rest. Ii arunc si eu sucul.Din adancul creierilor catre varful limbii mi se arata razleata intrebarea : "Nu te supara duduie, de ce ma obligi sa STAU pe timpul meu pentru ca tu sa-ti aranjezi unghiile in timpul programului, dupa care sa-mi arunci banii inapoi?Am impresia ca tu stai mai mult pe banii mei aici, decat stau eu pe ai tai!". M-am abtinut insa si am iesit...Ma bucur ca bunul simt nu se gaseste pe tarabe in piata. In mod sigur ar fi muult mai goale pietele...

Postări populare de pe acest blog

De ce îmi vine să sparg televizorul când îl văd pe Berceanu

Itinerariul unei duminici de octombrie