Politeţuri şi maniere. Episodul I - Micul dejun

  După cum am promis, astăzi vom pune în discuţie politeţea la micul dejun.

  Tocmai pentru că e prima masă a zilei, şi uneori chiar singura ocazie a familiei de a mânca împreună, găsesc în asta o motivaţie puternică de a o face şi cât mai agreabilă, atât pentru noi, cât şi pe cei care ne sunt alături. 
  Pentru început, la micul dejun nu apăreţi aşa cum v-aţi ridicat dintre perne. Nu ciufuliţi, nu cu bigudiuri în cap, şi nici nespălat pe ochi. Acestea sunt primele semne ale unei lipse de respect profunde, chiar dacă vă găsiţi în sânul familiei, cu oameni care vă ştiu de-o viaţă.
  Nu vă priviţi soţia/mama drept servitoare. Ajutati-o la pusul şi strânsul mesei. De asemenea, dacă plecaţi la serviciu/şcoală nu aşteptaţi după mamă/soţie să vă pună pachetul. Garantez că nu vă vor cădea gradele.
  De îndată ce începeţi să mâncaţi, nu deschideţi ziarul. E o lipsă de politeţe la adresa comesenilor, precum şi ceva nociv pentru organism- este arhicunoscut faptul că nu e bine să vă îndreptaţi atenţia asupra altor activităţi (ziar, televizor, telefon, etc.) în timp ce mâncaţi.
  Fiţi atenţi la sunetele pe care le produceţi în timp ce mâncaţi/beţi. Nu e nimic mai neplăcut ca la prima oră a dimineţii să-ţi auzi comeseanul plescăind, sorbind, ori amestecând isteric şi zgomotos ceaiul/cafeaua.
  Odată ce aţi terminat micul dejun, şi aţi ajutat, dacă nu la spălatul veselei, măcar la strânsul acesteia, aruncaţi o privire în oglindă, mai ales dacă urmează să ieşiţi din casă, înspre şcoală/serviciu. Nu de puţine ori mi-a fost dat să întâlnesc oameni al căror meniu se putea lesne citi pe îmbrăcăminte.

  Privind la rândurile de mai sus, un mic dejun care să imprime buna dispoziţie asupra tuturor celor care participă la el nu pare o corvoadă. 
  E, într-adevăr, aşa cum se spune- cea mai importantă masă a zilei, atât din punct de vedere al alimentaţiei (care trebuie să fie suficient de bine proporţionată şi asezonată, încât să avem energie suficientă pe parcursul orelor zilei), cât şi din punct de vedere al tipului de zi pe care ne-o prezice, bună sau rea, în funcţie de cum ne comportăm, atât noi, cât şi comesenii noştri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Itinerariul unei duminici de octombrie

Lucruri suntem de Lucian Blaga

De ce îmi vine să sparg televizorul când îl văd pe Berceanu